Hürriyet mahallesi, Menderes caddesi, No: 4, D: 3, Güneşli, Bağcılar, İstanbul

Şiddetli Diş Ağrısı Yaşadığınızda Neler Yapabilirsiniz?

Şiddetli diş ağrısı, özellikle geceleri daha yoğun hissedilir. Bu durum, hormonal değişiklikler ve damar içi basıncının artması nedeniyle damarsal genişlemelerin gece boyunca ağrıyı daha şiddetli hale getirmesinden kaynaklanır. Geceleri diş ağrısıyla karşılaştığınızda en etkili çözüm, medikal bir ağrı kesici alarak en kısa sürede bir diş hekimine başvurmaktır.

Diş hekiminize ulaşamıyorsanız, ağrıyan bölgeye kolonya veya alkol gibi maddeler uygulamaktan kaçının. Bu tür maddeler diş etinde tahrişe yol açabilir ve ikinci bir ağrı odağı oluşturabilir. Bunun yerine, uygun bir ağrı kesici alarak ağrıyı geçici olarak hafifletmeli ve sabah ilk iş olarak diş hekiminize başvurmalısınız. Diş hekiminiz, kanal tedavisi gibi uygun bir müdahale ile ağrıyı ortadan kaldıracak ve dişinizi kurtaracaktır.

Diş Apsesi Başka Organlara Zarar Verebilir mi?

Evet, diş apsesi başka organlara zarar verebilir. Ağrıyı geçici olarak hafifleten ağrı kesicilerle diş hekiminize gitmeyi ertelemek, ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Dişin sinirlerinde ve damarlarda oluşan iltihap, kök ucundan çevre kemik dokularına yayılabilir. Bu iltihap, kemik dokusunda ciddi bir basınç oluşturarak şiddetli ağrıya neden olur. Tedavi edilmezse, bu apse risk altında olan hastalarda diğer organlara zarar verebilir.

Risk Grubundaki Hastalar Kimlerdir?

  • Kalp rahatsızlıkları olanlar
  • Sistemik başka rahatsızlıkları bulunanlar
  • Organ ve organ nakli hastaları
  • Böbrek ve karaciğer nakli yapılan hastalar
  • Kanser hastaları, radyoterapi ve kemoterapi görenler
  • Bağışıklık sistemi (immün sistem) yetersiz olanlar
  • Kalbinde doğuştan delik olanlar ve kalp kapağı protezi taşıyanlar
  • Vücudunun herhangi bir yerinde protez bulunanlar

Ağızda oluşan bir enfeksiyon, protezlerin üzerine tutunarak ikinci bir enfeksiyona neden olabilir. Özellikle kalp hastaları, ağız enfeksiyonlarına karşı son derece dikkatli olmalıdır. Bakteriyemi adı verilen durum, kandaki mikroorganizmaların başka bir yere taşınmasıyla kalpte ciddi bir enfeksiyon gelişmesine yol açabilir. Bu durum bazen ölümle sonuçlanabilir. Sistemik rahatsızlıkları olan bireylerin de ağız sağlığına özen göstermeleri ve düzenli olarak, üç ayda bir diş hekimine gitmeleri önemlidir.

Sudent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Çevrimiçi

Sudent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Merhaba, Sudent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak size nasıl yardımcı olabiliriz?
08:49
×
Whatsapp
Randevu Al