Hürriyet mahallesi, Menderes caddesi, No: 4, D: 3, Güneşli, Bağcılar, İstanbul

Ortognatik Cerrahi: Çiğneme ve Konuşma Sorunlarının Tedavisi

Pek çok kişi, çiğneme ve konuşma zorlukları yaşasa da bu durumun nedenini bilmeyebilir. Çoğu vakada, bu tür sorunlar çene bozukluklarından kaynaklanır ve tedavi edilebilir. Günümüzde, yüz, çene ve dişlerin düzgün yapıda olması için uygulanan cerrahi tedavi yöntemi olan ortognatik cerrahi, bu tür bozuklukların düzeltilmesinde etkin bir çözümdür.

Ortognatik Cerrahi Nedir?

Ortognatik cerrahi, bireyin diş, çene ve yüz yapısındaki bozuklukların, ortodontik tedavi (tel tedavisi) ile düzeltilemediği durumlarda, ortodontik tedavi ile birlikte uygulanan cerrahi bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi, alt ve üst çene arasındaki yapısal bozuklukları düzeltmek amacıyla yapılır ve kişinin diş, çene ve yüz dokularının birbiriyle olan ilişkilerini yeniden düzenler.

Ortognatik Cerrahi ile Tedavi Edilebilecek Durumlar

  • Prognatizm: Alt çenenin önde olması (class III malokluzyon)
  • Mikrognatizm: Alt çenenin üst çeneye göre yetersiz gelişimi (class II malokluzyon)
  • Retrognatizm: Alt çenenin üst çeneye göre geride konumlanması
  • Laterognatizm: Alt çenenin üst çeneye oranla sağa ya da sola daha fazla gelişmesi
  • Mikrognati: Üst çenenin alt çeneye göre daha geride gelişmesi
  • Open-Bite: Dişlerin kapanış esnasında temas etmemesi
  • Mikrogenia: Çene ucunun normalden küçük olması
  • Makrogenia: Çene ucunun normalden büyük olması

Ortognatik Cerrahi Planlaması

Ortognatik cerrahi planlaması son derece detaylı yapılmalıdır. Öncelikle hastanın alt ve üst çenesinden ölçü alınır, bu modeller alçıdan dökülür ve hastanın çene ilişkileri incelenir. Panoramik, sefalometrik ve çene eklemi görüntülemeleri değerlendirilir. Hastanın sefalometrik analizi yapılır ve bu analizlere göre cerrahi işlemler planlanır.

Ameliyat öncesinde, ortodontist mevcut dişleri ameliyat ortamına hazırlamak amacıyla ortodontik tedaviye başlar. Dişler istenilen konuma getirildikten sonra hasta cerrahi müdahaleye alınır. Operasyon, tam donanımlı hastanelerde yapılır ve kemiklerin düzgün kesi hatları ile yeniden yapılandırılması ve sabitlenmesi hedeflenir. Sabitleme işlemi, doku dostu ufak vidalarla gerçekleştirilir.

Ameliyat Sonrası Bakım

Ameliyat sonrası bakım büyük önem taşır. Hasta, ameliyattan sonra 1-3 gün hastanede kalır. İlk günler sıvı gıdalarla beslenme yapılır ve genellikle ilk iki hafta sıvı-yumuşak beslenme devam eder. İkinci haftanın sonunda hasta, çiğneme fonksiyonunu yavaş yavaş kullanmaya başlar. Ameliyat sonrası hem çenelerin hem de dişlerin konumlarını sabitlemek için ortodontik tedaviye (pekiştirme tedavisi) devam edilir.

Ortognatik Cerrahi Operasyonları Hangi Sorunları Tedavi Eder?

  • Çiğneme, ısırma ve yutma sorunları
  • Konuşma problemleri
  • Kronik çene ve TME (çene eklemi) ağrısı
  • Kapanış bozuklukları

Ortognatik cerrahi tedavisi, hastaların ağız, diş ve çene fonksiyonlarını düzeltmenin yanı sıra, estetik bir görünüm kazanmalarını sağlar. Bu operasyonlar sonrası, hastaların kendine olan güvenlerinde artış gözlemlenmiştir. Bilimsel araştırmalar, bu tedavilerin hem işlevsel hem de psikolojik açıdan faydalarını ortaya koymaktadır.

Sudent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Çevrimiçi

Sudent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Merhaba, Sudent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak size nasıl yardımcı olabiliriz?
08:29
×
Whatsapp
Randevu Al