Çalışma Saatlerimiz
-
Pzt-Cuma 09:00 - 21:00
C.tesi 09:00 - 21:00
Pazar Kapalı
İletişim Bilgilerimiz
-
0212 651 42 42
- [email protected]
Hekime Sorun
Pedodonti ( Süt Dişi Tedavisi )
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)
Pedodonti, diş hekimliğinin bir dalı olarak, çocukların ağız ve diş sağlığıyla ilgilenir. Bu alan, çocuklardaki diş ve ağız dokularındaki hastalıkların tedavisini üstlenir ve aynı zamanda koruyucu diş hekimliği uygulamalarıyla çocukların sağlıklı bir diş gelişimine sahip olmasını hedefler.
Pedodonti, çocuğun doğumundan önceki süreçten başlayarak, dişlerin gelişimi, sürmesi, daimi dişlerin çıkması ve bu süreçteki sorunların tespiti ve tedavisiyle ilgilenir. Ayrıca, çocukların süt ve daimi dişlerindeki çürüklerin tedavisini yapar ve çocuk hastaların ağız-diş sağlığını koruma metotlarını ele alır. Bu dal, koruyucu diş hekimliğinin temelini oluşturarak, ağız ve diş bulgularının sistemik hastalıklarla birlikte değerlendirilmesini sağlar.
Koruyucu Tedavi
Koruyucu tedavi, çocuk diş hekimliğinde oldukça önemlidir. Çocuğun düzenli diş hekimi kontrolünde olması, doğru diş fırçalama alışkanlıkları edinmesi ve sağlıklı beslenmesi, bir ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasının temelidir. Süt dişleri de bu süreçte büyük önem taşır. Süt dişlerinin iyi korunmaması, çürüklerin oluşmasına ve ağrılara yol açabilir. Erken kaybedilen süt dişleri, daimi dişlerin çapraşık çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden, çocuğun süt dişleri çıktığı andan itibaren diş hekimi kontrolüne başlanmalıdır.
Flor Uygulamaları
Flor, dişlerin çürüğe karşı daha dirençli olmasını sağlayan doğal bir mineraldir. Yüzeysel flor uygulamaları, 3 yaşından itibaren başlayarak her 6 ayda bir tekrarlanması gereken, basit ve acısız bir işlemdir. Bu uygulama, dişlerin yüzeyinde florid birikimi sağlayarak dişleri daha sağlıklı ve güçlü hale getirir.
Fissür Örtücüler
Dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki girintili çıkıntılı yapılar, çürüklerin başlaması için ideal yerlerdir. Fissür örtücü adı verilen özel akıcı dolgu malzemesi, bu bölgeleri doldurarak çürüklerin oluşmasını engeller. Bu işlem, dişlerin çürümesini önlemek için ideal bir koruyucu yöntemdir.
Oluşmuş Problemlerin Tedavisi
Çürüklerin tedavisi, dişlerdeki çürük kısımların temizlenmesi ve duruma göre kalıcı veya geçici dolgularla yapılır. Bazı durumlarda, dişler dolgu ile tedavi edilemeyecek kadar hasar görmüş olabilir. Bu gibi durumlarda, diş çekilmek yerine çocuklar için özel olarak hazırlanmış 'cap'ler ile örtülerek bir süre daha ağızda tutulabilir.
Diş Çekimi
Bazı durumlarda, dişlerin çekilmesi gerekebilir. Özellikle çürük dişler, iltihaplanarak çocuğun sağlığını olumsuz etkileyebilir. Süt dişlerinin zamanından önce kaybedilmesi, daimi dişlerin gelişiminde problemlere yol açabilir. Kalıcı dişlerin çekilmesi durumunda, ortodontik tedavi ile bu boşlukların doldurulması önemlidir.
Dişlerin Temizliği ve Gelişimi
Dişlerin üzerinde biriken bakteri plağı, düzenli fırçalama ile uzaklaştırılamadığında diş hekimi tarafından temizlenmelidir. Bu işlem, diş taşı ve çürük gibi problemlerin oluşumunu engeller. Aynı zamanda, çocuklara diş fırçalama eğitimi verilerek diş sağlığı korunmalıdır.
Dişler ve Gelişimi
Dişler, hem besinleri parçalayan hem de konuşma ve görünüme katkıda bulunan önemli yapılardır. Dişlerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi, doğru beslenme ve düzenli diş bakımı ile desteklenmelidir. Süt dişleri, kalıcı dişlerin sağlıklı dizilimini etkiler ve bu nedenle süt dişlerinin bakımı da büyük önem taşır.
Süt Dişleri ve Kalıcı Dişler
Süt dişleri, genellikle bebeklerin 6-8. aylarında çıkar ve 2 yaşına kadar tamamlanır. Bu dişler, 6-7 yaşlarından itibaren kalıcı dişlerle yer değiştirir. Süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunması, kalıcı dişlerin düzgün bir şekilde çıkmasını sağlar.
Sudent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Çevrimiçi